allergibehandling - alternativ

Allergibehandling – alternativt og konventionelt

Allergibehandling findes både inden for de konventionelle- og alternative behandlingsformer. Her kan du læse om nogle af de muligheder du har, for at søge hjælp, hvis du lider af allergi.

Du er ikke alene

På 11 år er antallet af danskere med allergi mere end fordoblet. Desværre er der ikke rigtig nogle studier, der kan forklare årsagen til den voldsomme stigning.

Allergi opleves på mange forskellige måder, nogle har allergi som børn og “vokser fra det” imens andre pludselig får allergi som teenager eller voksne. Nogle ved, at det er visse pollen de reagerer på med kløe i øjnene, næse der løber og irriterede luftveje. Andre oplever såkaldte krydsallergier med visse fødevarer og oplever måske symptomer, som kan være svære at identificere med allergi.

Når kroppen reagerer på naturen

Om foråret når træerne begynder at springe ud bliver planter og dyr forårskåde og det er tid at naturen skal formere sig. Træernes blomster producerer pollen som flyver gennem luften for at finde sig en hunblomst at bestøve, og der udvikles et frø, som kan blive til et nyt træ. Det er alt sammen meget smukt, naturligt og livsnødvendigt for vores eksistens.

Når pollen i stedet bliver fanget i vores slimhinder i øjnene, i næsen eller i luftvejene opfatter kroppens immunforsvar den som en farlig fremmedorganisme på linje med en bakterier eller virus, som skal bekæmpes. Hvorfor kroppen reagerer på et ganske naturligt pollen eller hundehår som var det en faretruende sygdom, det har man endnu ikke fundet en entydig forklaring på. Men der er udbredt enighed om, at allergi er et udtryk for et immunforsvar, som reagerer for voldsomt på en tilsyneladende uskadelig partikel.

Undersøgelser har dog vist, at tilfælde af pollenallergikere er højere i byerne end på landet. En hypotese lyder, at forurening af pollenpartiklerne kan være en forklaring på, at immunforsvaret forsøger at forsvare kroppen imod dem. Der er også hypoteser, som linker allergi til psykiske traumer. Den klassiske historie som sætter denne teori på spidsen er skoledrengen, som spillede på fodbold og kom op at slås på fodboldbanen. En medspiller pressede hans ansigt ned mod græsplænen og kort tid efter udviklede drengen græspollenallergi.

Der er ikke dokumentation for nogle af teorierne, men på samme måde, som der er forskellige måder at anskue årsagen til allergi på, findes der forskellige måder at behandle allergier. Du kan vælge medicinske eller alternativ allergibehandling eller en kombination.

Kend og planlæg din allergi

Du kan selv følge med i pollentallene og vurdere, om det er birk eller hassel du reagerer allergisk overfor, hvis det passer med at netop disse pollental er høje, når du går og snøfter, kløer og næsen løber i vand. Du kan også få foretaget en priktest eller en blodprøve hos din læge eller en allergispecialist. Det kan være en stor hjælp at vide, hvilke pollen eller husdyr du reagerer på. Det gør dig bedre i stand til at undgå husdyr, minimere støvmider og behandle forebyggende, før pollensæsonen sætter ind.

Første trin i enhver allergibehandling er at fjerne årsagen så vidt det er muligt – altså undgå det, der udsætter dig for en allergisk reaktion. Undgå løb og cykelture når det er værst, hold vinduerne lukket i soveværelset, tag medicin eller andre behandlingspræparater med dig og undgå evt. at bruge mascara de dage, hvor pollen er værst. Pollen sætter sig nemlig ofte i håret, bl.a. øjenbryn og øjenvipper, og det gør irritationen værre, når du gnidder dem ind i øjnene. Mange oplever en lindring ved at kunne skylle øjenbryn, øjne og evt. håret, når du har opholdt dig udenfor. Det kan også være en god ide at tage et hurtigt brusebad og skylle hår og ansigt inden sengetid.

På Astma og Allergiforbundet kan du tilmelde dig mobil-og mailtjenester med pollentallene

På DMI kan du se dagens pollental

En pollenstatistik kan vise dig hvornår og hvor længe du kan forvente at være ramt af allergi

Medicinsk allergibehandling

På apoteket kan du få medicinsk lindring af dine allergisymptomer i form af antihistaminer på tabletform, i næsesprays og i øjendråber. Det bruges mest som en akut lindring og virker for de fleste med allergier i kortere perioder. Antihistaminerne fjerner symptomerne på allergien, så du ikke er så generet af dem, men allergien er der stadig og mærkes igen, når medicinens virkning ophører. Nogle oplever, at allergimedicinen mister sin virkning, hvis de tager den gennem længere tid. Her kan det være en god ide at skifte mellem forskellige mærker. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl.

For meget svære allergier, hvor antihistaminerne ikke virker, kan du blive tilbudt behandling med binyrebakhormon, også kaldet steroidbehandling, af din læge. Det er medicinsk behandling, som kun kan fåes på recept. Det bruges ofte som behandling gennem kortere perioder. Gennem en systematisk brug af binyrebakhormon gennem længere tid, kan der opleves alvorlige bivirkninger.

Oplever du at antihistaminerne ikke hjælper dig længere, så er det måske værd at overveje andre alternativer.

Alternativ allergibehandling

Behandlere som fx naturmedicinere (fx Heilpraktikere), zoneterapeuter, akupunktører og kinesiologer arbejder i højere grad med at få immunsystemet i balance igen, så det ikke reagerer så allergisk. De forsøger altså at lægge en dæmper på allergireaktionerne frem for at lindre symptomerne.

Naturmedicinsk benytter man både homøopatiske lægemidler, urter og vitaminer og mineraler og så arbejder man ofte med fordøjelsen, da 70% af immunforsvaret sidder omkring tarmen. Har man fx øget svampevækst i tarmsystemet, vil man ofte også have øget svampevækst i slimhinderne. Det er bl.a. immunforvaret i luftvejenes slimhinder, der reagerer allergisk når de fx udsættes for pollen. Derfor betragtes fordøjelsen som en vigtigt del af en allergibehandling.

En Heilpraktiker vil også tage en kosten med i betragtning, da den er vigtig for fordøjelsen. Allergi er en form for inflammation, derfor kan antiinflammatorisk kost være gavnlig for mange allergikere.

Zoneterapeuter og akupunktører arbejder både specifik med allergibehandling – men de fleste behandlere tager et individuelt udgangspunkt og arbejder med de ubalancer, som kroppen giver udtryk for. Selvom allergi giver sig til udtryk med forholdsvis ens symptomer, så kan det være vidt forskellige årsager, der har udløst den. Fælles for alle alternative behandlingsformer er, at de arbejder med både krop og psyke – det vi kalder holistisk behandling.

Kinesiologer er især kendte for at behandle allergier. De arbejder også med en kropslig tilgang til ubalancer og især med teorien om traumeudløst allergi. Ifølge Allergikompagniet.dk har de en meget høj succesrate med behandling af allergier.

Der er ingen garantier for, at du vil opleve tilfredsstillende lindring eller varig bedring hverken med konventionel medicinsk behandling eller med alternativ behandling. Det er kun dig der kan vurdere, hvilke behandlingsformer der appellerer mest til dig, og hvad der virker for dig.