Bog: Tarme med charme

Titlen lægger godt an til bogens handling. Det er en noget anderledes fagbog, hvis mål er at oplyse og slå et slag for, at tarmen skal tages langt mere alvorligt. Det er en bog skrevet til dig og mig, som i et let forståeligt sprog forklarer, hvad der sker med kroppen når vi spiser noget knap så sundt og når vi spiser noget, som kroppen ikke tolererer.

Bogen er interessant og oplysende, men sjældent har jeg læst noget så underholdende som bogens indledning. Her skriver Guilia Enders bl.a.

Japanske forskere har fodret forsøgspersoner med selvlysende substanser og røntgenfotograferet dem i forskellige positioner, imens de laver stort. Første resultat: Den er god nok – når man sidder på hug er tarmkanalen pænt lige, og det hele ryger fluks ud. Andet resultat: Der findes nogle venlige mennesker derude, som for forskningens skyld er villige til at spise selvlysende substanser og lade sig røntgenfotografere, imens de skider. Begge dele er ret imponerende, synes jeg. (Enders, Julia: Tarme med charme, s. 24)

Det er især indledningen, der er meget humoristisk og uformelt skrevet samtidig med at vi får masser af nyttige oplysninger. I resten af bogen gennemgår forfatteren tarmens anatomi og sproget bliver mere fagligt. Indimellem tager hun nogle sideveje hvor hun forklarer hvad der ligger bag teorier om leaky gut (utæt tarm), fødevareintolerancer over for eksempelvis hvede og gluten, hypoteser, som giver bakterier skylden for fedme og forklaringer på hvordan dårlig fordøjelse er relateret til psyken.

Bogen er god læsning, for den giver bestemt et andet syn på fordøjelse og tarm. Dog er bogen meget generel og berører kun let tarmproblemer, så her finder man ikke svaret, hvis man virkelig har udfordringer med fordøjelsen, måske nærmere en bedre forståelse for og bekræftelse på at det er gennem en bedre fordøjelse at svaret bør findes. Bogen er måske også en indirekte opsang til læger, som efter forfatterens mening fejldiagnosticerer og symptombehandler, hvor svaret kunne være fundet i tarmen.

Køb bogen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *