Immunsystemet

Boost immunsystemet i begge ender

Immunsystemet er en kompleks størrelse med en specialiseret hær af hvide blodlegemer, der samarbejder for at få udryddet en virus eller bakterier. Men kroppen består også af fysiske værn, som er med til at ekspedere virus ud af kroppen inden den får en chance for at nå blodbanen. Det er bl.a. fimrehår og slimhindevæggen i luftvejene. Har man sarte slimhinder fx efter en omgang forkølelse, så er man også lettere modtagelig over for bakterier som kan snige sig ind gennem slimhindens barriere.

Stærke slimhinder

Man kan skåne slimhinderne for irritation og snot ved fx at skylle næse forebyggende eller når man er forkølet. Ud over at virke lindrende og give luft, så renser saltvandet slimhinderne gennem de øvre luftveje. Det er langt bedre end at bruge næsesprays. Nogle næsesprays, som kan købes i håndkøb, kan faktisk kan ødelægge de små kar i næsen og have den modsatte effekt, hvis de bruges for længe.

Især A-vitamin, B2- og B3-vitamin har betydning for slimhindernes normale funktion, men C-vitamin er også vigtig for hud og kollagen (proteinbindinger som både findes i slimhinderne og i huden).

Kosttilskud til immunsystemet

En lang række vitaminer og mineraler har betydning for et normalfungerende immunsystem; vitaminerne A, C, D, B12 og folsyre samt mineralerne selen, zink og jern.

Har du ikke decideret mangel på nogle af disse vitaminer og mineraler, så kan du med fordel tage en stærk multivitamin forebyggende. Men har du fx D-vitamin mangel, så er doserne i multivitaminen ikke høje nok.

Echinacea er et kendt naturlægemiddel som har dokumenteret virkning mod forkølelse. Generelt bidrager echinacea til et normalt fungerende immunforsvar og det samme gør schisandra, så det kan være en god ide at tage forebyggende.

Schisandra findes bl.a. i Biosyms OmniVital sammen med 3 andre adaptogene urter som bl.a. bidrager til energiomsætningen. Har du svært ved at komme til hægterne igen efter influenza, så kan denne kombination være god gerne sammen med en stærk multivitamin.

Fordøjelsen – fundamentet for et godt helbred

Der forskes meget i fordøjelse og bakterieflora i tarmen, men der kun ganske få præparater med mælkesyrebakterier, som må anbefales til konkerete tilstande eller sygdomme. Her nævnes tarmen dog alligevel, fordi man ved at en stor del af immunsystemet opbygges og vedligeholdes omkring tarmslimhinden. Man har altså ikke en dokumenteret sammenhæng mellem et svækket immunsystem og en fordøjelse i ubalance – så en god fordøjelse hører under kategorien sund fornuft. Der er mange måder at vedligeholde en sund fordøjelse – den vigtigste og mest effektive er gennem en fiberrig kost og gerne daglig tilførsel af mælkesyrebakterier gennem kosten fx med fermenterede fødevarer som surkål, kimchi eller mælkesyrede drikke.

Er din fordøjelse meget udfordret fx efter en behandling med antibiotika, så kan det være en fordel at tage en kur med mælkesyrebakterier – gerne med så mange stammer som muligt. Man kan som regel hurtigt mærke på sin fordøjelse om præparatet har en virkning – men det lange seje træk er altså gennem en kost rig på grove grønsager, frugt, brune ris og havregryn. Man kan evt. tilsætte havreklid eller loppefrøskaller til sin mand samtidig med rigelig vand for at undgå forstoppelse. Bakterierne i tarmen kan nemlig sagtens formere sig selv, hvis de blot fodres med præbiotika og kostfibre.

Har du generelt problemer med mange infektioner og langvarige sygdomsforløb med influenza og forkølelse, så kan der være andre faktorer som stress, fordøjelse, vitaminmangel eller noget helt fjerde der spiller ind. En blodprøve hos lægen kan afgøre om du mangler nogle vigtige vitaminer eller mineraler.

Har du mistanke til at årsagen kan være mere kompleks, så kan en konsultation hos Naturmediciner (Heilpraktiker) Stine Mathieu måske hjælpe dig. En konsultation kommer hele vejen rundt om dine symptomer, tidligere sygdomme, arvelighed, kost, livsstil, stress og søvn.

Læs mere om konsultationer og book en tid her.