Immunforsvar

Immunforsvar, influenza og forkølelse

Et svækket immunforsvar kan være årsagen til mange sygedage og langvarig træthed udmattelse efter sygdom. Influenzasæsonen ligger i vinterhalvåret – det er her mange smittes med influenza og forkølelse. Vi bliver udsat for virus fra kolleger på arbejdspladsen og passagerer i bussen og har lettere ved at blive smittet. Nogle bliver syge igen og igen imens andre aldrig har en sygedag. Et velfungerende immunforsvar og sunde stærke slimhinder er dit første værn mod forkølelse og influenza.

I vinterhalvåret får vi ofte mindre sollys, mindre frisk luft, motion og friske grønsager, end vi gør om foråret og sommeren. Mange sover dårligere pga mangel på dagslys og holder sig kørende på sukker og kaffe. Træthed og dårlig ernæring svækker overskuddet, så motion bliver også forsømt. Det kræver lidt overskud at få vendt den negative spiral. Kosttilskud  og sund kost kan give dig hjælpe dig lidt på vej.

Tarmen: hovedscenen for dit immunforsvar

Vores tarme er en ren slagmark mellem de uvelkomne bakterier og svampe og de gavnlige og nødvendige bakterier, som gerne skulle florere i tarmensystemet. Giulia Enders, en tysk læge, som har skrevet bogen Tarme med Charme, kalder tarmen for den bakterielle Woodstocks hovedscene hvor immunforsvaret kan lege med nye spændende bakterier, i et afgrænset reservoir inden for tarmens slimhinde, på sikker afstand af vores celler, og på den måde lære vores forsvarsceller mange nye arter at kende.

Man ved at nyfødte børns tarmflora dels arves af moderens og dels videreudvikles under en vaginal fødsel. Børn født ved kejsersnit udvikler immunsystemet senere, og man har konstateret en øget forekomst af allergi og astma blandt børn født ved kejsersnit. Det  Allergi er en udtryk for et overaktivt og altså ikke normaltfungerende immunsystem – så meget tyder på at tarmfloraen er relevant, når vi taler immunsystemet.

Mange alternative behandlere linker en lang række sygdomme til ubalancer i tarmsystemet, så det er et fornuftigt sted at starte, hvis du ikke føler, at dit helbred og immunforsvar er helt på toppen.

Der er mange faktorer, der kan sætte balancen i tarmsystemet ud af kurs. En næringsfattig kost med for få fibre og for mange hurtige kulhydrater som fx sukker og hvidt brød og pasta. Behandling med antibiotika er en anden, for antibiotika rydder ikke kun de skadelige bakterier, som forårsager infektioner af vejen, den slår også de gavnlige bakterier i tarmene ned.

Behandling med antibiotika påvirker tarmfloraen

Behandling med antibiotika påvirker tarmfloraen – et studie har vist, at vigtige stammer stadig mangler 6 måneder efter en antibiotikabehandling. Hvis du skal i behandling med antibiotika, bør du supplere med mælkesyrebakterier under hele behandlingen. Tag gerne din mælkesyrebakterier 3 timer væk fra antibiotikaen, så flest mulige mælkesyrebakterier overlever behandlingen. Tag fx mælkesyrebakterier lige før sengetid, hvis du har taget den sidste antibiotika til aftensmaden. Fortsæt gerne i 3-4 uger efter din antibiotikabehandling er slut, så du får bygget en sund tarmflora op igen. Yoghurt indeholder også mælkesyrebakterier, men ikke mere end 1-2 stammer – og bakterierne kan sjældent overleve turen gennem mavesækken, hvor de udsættes for mavesyre. Mælkesyrebakterier som tilskud er designet til at kunne overleve hele turen ned i tarmen. Få præparater har dokumenteret effekt på hhv mellemøresbetændelse hos børn og irritabel tyktarm hos voksne. Man ved stadig for lidt om mælkesyrebakterier til at kunne sige med sikkerhed hvilke stammer der virker på hvad. Du er derfor nødt til at prøve dig frem og mærke efter, hvilket præparat der virker for dig.

Der findes mange forskellige typer mælkesyrebakterier på markedet, de mest almindelige har 1-10 bakteriestammer, og nogle har helt op til 24 forskellige stammer. Vi ved ikke hvilke stammer vi hver især har mest gavn af, men vi ved at en sund tarmflora består af mange forskellige mælkesyrebakterier. Vælg gerne et bredspektret præparat, eller skift mellem forskellige præparater så din tarm udsættes for så mange forskellige stammer som muligt. Tag glasset færdigt og hold en pause, så din tarm selv kan komme på banen igen. Nogle har brug for flere behandlinger i løbet af året, men det er ikke meningen at mælkesyrebakterierne skal holde din tarm kørende hele tiden. Som med al kosttilskud, hold pauser og giv kroppen en chance for selv at tage over. Har du vedvarende problemer med fordøjelsen, så kan det være en fordel at se på, om din kost, stress, kaffe eller medicin kan påvirke din tarmflora i en negativ retning.

Multivitamin og vitamin-tilskud til dit immunforsvar

I den ideelle verden fik vi alt hvad vi havde brug for gennem kosten, hvis vi spiste varieret og hvis vi fik masser af friske økologiske grønsager og frugt hver dag, som ikke har ligget i supermarkedet i måneder, før de lander på tallerkenen. Vi fik friskfanget fisk fra fiskehandleren flere gange om ugen og ikke opdrættet fisk fra køledisken i supermarkedet eller tun på dåse. Og så passede vi godt på vores helbred og drak mindst 2 liter vand dagligt, fik motion hver dag og indtog minimale mængder af sukker og andre hurtige kulhydrater.

Lever du super sundt, og føler du dig i øvrigt godt tilpas med energi nok til hverdagen, så er der ingen grund til at fylde ekstra på med kosttilskud og multivitaminer. Prøver du at leve så sundt som muligt men føler, at hverdagen indhenter idealerne, og kan du mærke at energien ikke altid rækker? Så kan kosttilskud faktisk være en god ide, for din krop har brug for essentielle vitaminer og mineraler for at kunne fungere.

Der har været meget diskussion om, hvorvidt kosttilskud og i særdeleshed multivitaminer er gavnlige for sundheden. Vi ved dog at vitaminer og mineraler er nødvendige for at kroppens funktioner kan fungere normalt. Fx er vitamine C, D, A, B12 og Folsyre samt mineralerne jern, selen og zink vigtige for et normalt fungerende immunsystem. Er du tvivl om, du mangler noget, kan du muligvis få det målt hos din læge. Lægerne er dog underlagt restriktioner på blodprøver, som ikke betragtes som højst nødvendige. Ofte kan vi faktisk selv mærke, om kroppen har det godt og fungerer, som den skal. Har du tendens til at blive syg og er du træt og lidt tappet for energi, så vil du hurtigt kunne mærke om et tilskud ændrer på din tilstand, hvis det er vitaminer eller mineraler du mangler.

Kosttilskud til immunforsvaret

C-vitamin

C-vitamin er vigtig for immunforsvaret og beskytter muligvis også imod virus og bakterier. C-vitamin fremmer heling og styrker cellerne.

Hyben er på toppen af listen over fødevarer med højt indhold af c-vitamin. De indeholder 14 gange så meget c-vitamin som frisk appelsin. Andre fødevarer med højt indhold af C-vitamin er rød peber, grønkål, frisk koriander, persille, guavabær og solbær.

Det er svært at få C-vitamin nok gennem kosten, hvis du ikke spiser særlig meget grønt. Du kan prøve at indtaste dine daglige måltider fx på foodlog og se om du får tilstrækkeligt med vitaminer om mineraler.

D-Vitamin

D-vitamin er også vigtig for, at immunforsvarets såkaldte T-celler kan fungere. Kroppen producerer selv d-vitamin når huden udsættes for sollys, og især der hvor du har lidt fedt på kroppen. Så af med tøjet og nyd solen i løbet af sommeren.

Fra september til maj har du måske behov for et tilskud, enten i form af levertran eller d-vitamintabletter, for det er svært at få d-vitamin nok gennem kosten. Levertran fra sejfisk er meget rig på d-vitamin, det indeholder faktisk 16 gange så meget d-vitamin som rå laks. Dernæst er torskelevertran og torskelever også rige kilder på d-vitamin og i det hele taget fisk som laks, ål og røget torskerogn gode kilder til D-vitamin.

 

Selen

Selen er vigtig for stofskiftet, og så er selen knyttet til immunforsvaret, hvor det menes at virke som en antioxidant, der beskytter celler mod ødelæggelse. I Danmark er jorden fattig på selen og danskerne menes generelt at være i underskud.

Indmad som fx lever og nyre fra svin og okse indeholder meget selen og det gør torskelever og tun også.

Zink

Udover at zink bidrager til normalt fungerende immunforsvar, så har det også betydning for den kognitive funktioner, vedholdelse af knogler, hår, negle og hud og omsætning af næringsstoffer. Zink har også betydning for frugtbarhed og reproduktion. Har man flere af disse mangelsymptomer, så kan det være en fordel at prøve med at tilskud af zink – eller tage et multivitamintilskud hvor zink er prioriteret i en ordentlig form og i tilstrækkeligt høje doser. Eller læg vægt på at indtage fødevarer, som er rige på zink.

Østers har et højt indhold af zink, og ellers er birkes, rå cacaopulver, hørfrø og sesamfrø og så zinkholdige fødevarer.

Naturlægemidler og andre tilskud

Der findes en lang række præparater, som menes at styrke eller regulerer immunsystemet, men her kommer vi ind i gråzone, hvor ganske få har dokumenteret effekt.

Echinacea – Rød solhat – styrker immunforsvaret

Det mest kendte og veldokumenterede naturlægemiddel er Rød Solhat, den kendes som Echinaforce fra A. Vogel. Det er et naturlægemiddel som styrker kroppens immunforsvar og øger modstandskraften over for virus og forkølelse. Den kan også bruges akut ved begyndende influenza eller forkølelsesymptomer, men har influenzaen først fået rigtig fat, så kan det være svært for Echinaforce at tage effekt, så det er en god ide at tage det forebyggende.

Den solhat fåes i mange variationer, både som naturlægemiddel, kosttilskud og homøopatisk lægemiddel. Du kan også få echinacea tyggetabletter til børn. Så har du et barn i institution, som bliver smittet i tide og utide, så kan et tilskud med en multivitamin og echinacea evt. suppleret med ekstra c-vitamin i influenza højsæsonen være en god ide.

Vi vil også meget gerne hjælpe dig i Sund og Rask, så kom ind i butikken, ring eller skriv til os på chatten eller Facebook, så hjælper vi dig med at finde det, der er bedst til dig.