Overgangsalderen

Naturlig hjælp til overgangsalderen

De fleste kvinder forventer, at deres overgangsalder rammer omkring 50-årsalderen. Men for nogle kvinder sker det starten af 40-erne, imens andre er over 60 år. Derfor forbinder man måske ikke symptomerne med overgangsalder, hvis de opstår tidligt. Mange kvinder oplever forstadier til overgangsalderen fra slutningen af 30-erne og enkelte kvinder over 70 oplever hedeture selvom deres overgangsalder for længst er passeret.

Hvornår overgangsalderen indtræffer er vidt forskelligt, og hvor hårdt den rammer varierer også meget fra kvinde til kvinde. Endelig kan der forekomme hormonelle ubalancer, der minder om overgangsalderens symptomer både for helt unge kvinder, gravide og kvinder som for længst har passeret overgangsalderen. Der kan være mange forklaringer på de symptomer, men generer de dig og er de gentagende, er det en god ide at undersøge, om alt er som det skal være.

Typiske symptomer i overgangsalderen

De mest almindeligt kendte symptomer er hedeture og svedeture, humørsvingninger, søvnproblemer og tørre slimhinder i skeden. Men symptomerne kan igen variere. Derfor findes der heller ikke et entydigt svar på en behandling, der virker for alle kvinder. Det der virker for en kvinde har måske slet ingen effekt på en anden. Hormoner virker for de fleste, men der er stor uenighed om, hvorvidt tilskud med hormoner er kræftfremkaldende. Dog er der en del forskning der underbygger, at der er forskel på hormonets opbygning og det progesteron, der gives sammen med østriol, det kan du læse mere om længere nede.

Østrogenet – så meget mere end et kønshormon

Østrogen bliver egentlig betragtet som et kønshormon, fordi det er vigtigt for udviklingen og funktionen af de kvindelige kønsorganer. Men østrogen er også vigtig for opretholdelsen af  knogle­styrken og en spændstig hud. Derudover spiller østrogen en vigtig rolle for arterierne, de sikrer at der bibeholdes et normalt blodtryk og normale kolesterolniveauer i kroppen. Hjernefunktionen og humøret påvirkes også af østrogener. Østrogenet er altså et vigtigt hormon for kroppens funktioner, så det er ikke så mærkeligt, at man kan opleve voldsomme reaktioner, når koncentrationen af østrogenet pludselig daler.

Når kvinder oplever hedeture i overgangsalderen, er det fordi kroppens samspil mellem de overordnede hormoner bringes ud af kurs. Hypothalamus regulerer bl.a. kroppens temperatur, stofskifte, hormoner, sult, tørst og vrede. Når der opstår ubalancer i hormonkoncentrationen, bliver den “forvirret” og sender besked ud til kroppen om at hæve temperaturen. Nogle kvinder oplever også stofskifteproblemer i forbindelse med overgangsalderen.

I den vestlige verden har vi ikke tradition for at spise fødevarer med et højt indhold af planteøstrogener. På Helsenyt forklarer de dette som en af de medvirkende årsager til at kvinder i den vestlige verden har langt højere forekomst af sygdomme som knogleskørhed, brystkræft og stofskiftesygdomme end asiatiske kvinder, hvor fødevarer rige på planteøstrogener er en naturlig del af kosten. Planteøstrogenerne sætter sig på de samme receptorer som kroppens egne langt stærkere østrogener, og det giver kroppen en langsommere tilvænning til det lavere østrogenniveau. Der er også derfor, at mange kosttilskud som anbefales til kvinder i overgangsalderen indeholder planteøstrogener.

Læs mere om planteøstrogenerne på Helsenyt

Kosttilskud til overgangsalderen

De tidlige symptomer på overgangsalder, som for nogle kvinder allerede mærkes 10 år før overgangsalderen indtræffer, kan fødevarer og kosttilskud med et højt indhold af phytoøstrogener være tilstrækkelig lindring. Det en god ide at gøre indtaget af fødevarer rig på planteøstrogener til en vane, og kosttilskudene kan med fordel justeres efter behov, da ubehaget ofte opleves lige op til- eller under menstruationen.

Der findes en del kombinationsprodukter, som virker mod symptomer i overgangsalderen. Det er bl.a. Mensosan fra A. Vogel, Bidro til kvinder, Femiage og Femibalance fra Solaray. De indeholder lidt forskellige ingredienser, og især urterne humle, salvie og rødkløver går igen i mange kosttilskud mod symptomer i overgangsalderen.

Rødkløver mod hedeture

Rødkløver er et efterhånden kendt middel, som mildner symptomerne i overgangsalderen. Rødkløver indeholder cirka 10 gange mere af phytoøstrogenet isoflavon, som den næstrigeste fødevare, sojabønnen. Derudover indeholder rødkløver alle fire vigtige isoflavoner, hvor sojabønnen kun indeholder to. Med rødkløver behøver du ikke være bekymret for genmodificering og pesticider som med sojabønnen.

Der findes både tørret rødkløver, som bruges til te, rødkløver på kapsler og rødkløver ekstrakt. Rødkløverekstrakten fra Herren Mark er fermenteret, dvs. at den er mælkesyregæret. Med rødkløverekstrakten får du altså både phytoøstrogener og mælkesyrebakterier.

Mad med planteøstrogener

Nogle fødevarer indeholder en del planteøstrogener. Rødkløveren er en af dem, sojaprodukter som fx sojamælk, tofu, tempeh og miso indeholder også phytoøstrogener og i lidt mindre mængder findes der phytoøstrogener i grønne bønner, hørfrø, humle og sesam.

Der er meget delte meninger om især sojabønnen, fordi der hersker tvivl om, hvorvidt den virker kræftfremkaldende. Der er stadig ingen entydige svar hverken for eller imod, så vil du være på den sikre side, så vælg sojaprodukter som tempeh fremfor tofu, som er fermenteret og lettere at fordøje og check altid, at dine sojaprodukter er økologiske – som en sikkerhed for at de hverken er sprøjtet eller genmodificeret. Varier sojadrikken med andre plantedrikke og hent også dine planteøstrogener fra bælgplanter, frø og kerner.

Fødevarer der provokerer hedeture

Læge Søs Wollesen, som har skrevet flere bøger om overgangsalder, skriver, at visse fødevarer virker som triggere af bl.a hedeture. Det er især:

  • Kaffe
  • Alkohol
  • Sukker og stivelsesrige fødevarer som hvidt brød, pasta og kartofler

Motion og godt med drikkevand hører også med til en almindelig sund livsstil og kan i sig selv mindske symptomerne for nogle kvinder.

Alternativ behandling af overgangsalder

Er du ramt af symptomer, som påvirker din livsstil, og synes du ikke at kosttilskud og livsstilændringer hjælper dig tilstrækkeligt, så findes der en række alternative behandlere, som tager udgangspunkt i netop dig og dine symptomer. Spørg os endelig, hvis du ikke selv kender nogen. Vi har kontakt til flere typer af alternative behandlere, som vi kan anbefale lidt afhængig af dine udfordringer og hvilken type behandling, du ville trives bedst med.

Hormonbehandling mod symptomer i overgangsalderen

Er dine symptomer meget voldsomme, så kan behandling med hormoner være en god løsning. Der har været meget diskussion om, hvorvidt behandling med hormoner øger risikoen for kræft. En del udenlandske studier viser dog, at der er stor forskel på, om hormonerne, der udskrives på recept er estradiol bioidentiske hormoner, dvs. at deres molekylære struktur ligner de hormoner, som kroppen selv producerer. De fleste hormonpræparater, man får udskrevet på recept er estradiol bioidentiske, men spørg din læge eller gynækolog, hvis du er i tvivl.

Behandlere, som udelukkende benytter bioidentisk hormonbehandling, understreger samtidig vigtigheden af at tilføre kroppen progesteron, som beskytter livmoderslimhinden mod kræft, og så er en vigtig samspiller med østrogen. Progesteron kan ikke fåes i tabletform, og her udskriver mange læger og gynækologer i stedet et lignende præparat som hedder gestagen. Bioidentiske hormonbehandlere mener, at biprodukter af gestagen ikke kan udskilles af kroppen og foretrækker derfor progesteron i form af gel og salver, som skal optages i blodbanerne gennem huden. Gynækologer mener, at det er sværere at regulere udvortes progesteronbehandling end behandling med gestagen.

Foretrækker du en behandler, som udelukkende benytter bioidentiske hormonpræparater, så er det ofte læger eller alternative behandlere, som er etableret i privatregi og kræver egenbetaling.

Anette Paulin har skrevet bogen Naturlig hormonterapi, og hun tilbyder også behandlinger. Du kan både købe bogen og finde en liste over behandlere i hele landet på hendes hjemmeside.