Solcreme og D-vitamin mangel

Solcreme og d-vitamin – eller manglen på sammen- er under forskernes lup, bl.a. i Australien, som har verdensrekord i tilfælde af hudkræft. De har nemlig oplevet en stigning i antallet af australiere, som er i underskud af D-vitamin. Australske og danske undersøgelser har vist, at vi ikke optager D-vitamin i samme grad, når vi har solcreme på. I Australien er man varsom med at beskytte mod solens stråler i form af solcremer og UV beskyttet tøj og hatte og i Danmark er der også god grund til at have respekt for solen, da vi har slået da vi er det land i Europa med flest tilfælde af modermærkekræft blandt kvinder. Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes den sørgelige førsteplads for mange danske kvinders overforbrug af solbadning om sommeren og brug af solarium om vinteren.

For meget solcreme og D-vitamin mangel

Skrækken for hudkræft og modermærkekræft rammer måske de forkerte, for der er samtidig en tendens til at undgå solen og at smøre sig ind i en faktor 30 fra morgen til aften, fordi man cykler et kvarter på arbejde. I Danmark har vi dog et langt større problem med D-vitamin mangel end autralierne eller mange andre folkefærd, fordi vi ligger så langt nordpå og kun kan optage D-vitamin fra solen fra maj-september. Det er altså i sommerhalvåret, at vi skal have fyldt depoterne op og så sørge for at få et ordentligt tilskud om vinteren.

15 minutters solstråler om dagen

Man behøver nemlig ikke lade solen skinne længere end 15 minutter på ubeskyttet hud om dagen, for at kroppen har optaget den optimale mængde D-vitamin. Faktisk kan kroppen ikke lide overforbrug, så man optager ikke mere D-vitamin af at ligge og stege i solen i flere timer. Man har også fundet ud af, at D-vitaminet optages bedst på kroppens fedtdepoter, da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Så vil du have fuld valuta fra solens stråler, så er det frem med deller, bildæk og lårbasser men ikke så længe, at huden forbrænder. Du kan sagtens suge solens stråler til dig i de tidlige morgentimer eller sent på eftermiddagen, hvor solen brænder knap så stærkt.

Vi anbefaler, at de mindste børn, som opholder sig rigtig meget udenfor og er ekstra udsatte for at blive forbrændt, fordi deres hud stadig er så sart, bør beskyttes på den bare hud af en høj solfaktor i dagtimerne. Opholder du dig meget udenfor i solen i løbet af dagen, eller har du en meget sart hud, som let bliver forbrændt, kan det også være en god ide at starte dagen med en creme med solfaktor.

For dig, der sidder indenfor det meste af dagen og måske sniger dig til et par stråler i frokostpausen, kan det være en god ide med en lille tube solcreme i tasken. Kan du mærke at huden brænder, så hiv tuben op af tasken eller træk ind skyggen. Men nyd solen når den endelig er fremme.

Læs artikel om d-vitamin og solcreme hvor overlæge Leif Mosekilde fortæller om solcremes hæmning af optagelsen af D-vitamin på videnskab.dk

Læs artikel fra Ingenøren om dansk studie i konsekvenser af manglende d-vitamin

Læs artikel fra Sund Forskning om D-vitaminets sundhedsmæssige egenskaber samt amerikanske og danske undersøgelser af solcremes hæmning af optagelsen af D-vitamin i huden