Et svækket immunforsvar kan være årsagen til mange sygedage og langvarig træthed udmattelse efter sygdom. I vinterhalvåret får vi ofte mindre sollys, frisk luft, motion og friske grønsager, end vi gør om foråret og sommeren. Så hold fast i cykelturene, de grønne salater og bær på morgengrøden så længe du kan. Vitaminerne har du især brug for lige nu.

Med et svækket immunforsvar kan man let blive smittet med virus. Er dit immunforsvar svækket? Føler du dig træt, sover du meget? Var du ofte syg sidste vinter?

Immunforsvaret er vigtigt for at kunne bekæmpe virus, bakterier og svampeangreb. Et svækket immunforsvar kan være årsagen til, at du ofte bliver ramt af influenza og forkølelse eller har svært ved at komme ovenpå efter sygdom. Der er flere faktorer, der spiller ind på et stærkt immunforsvar, og meget af det ligger i din hverdag og livsstil. Søvn, motion og rigeligt med grønsager, frugt og vand er grundstenene til at dit immunsystem kan fungere optimalt.

Vi har samlet 10 skridt mod en sundere livsstil, som måske kan inspirere dig. Når vi taler om sund livsstil er det ofte begrænset til kost og motion, men sundhed er langt mere det. Du kan spise nok så sundt og motionere, men er du stresset og sover dårligt om natten, så kan det i sig selv være svækkende for dit immunforsvar.

Læs de 10 skridt mod en sundere livsstil

Tarmen: hovedscenen for dit immunforsvar

Og dog – du kan spise nok så sundt og tage masser af kosttilskud, men hvis din tarmflora ikke er i balance, så kan din krop ikke udnytte de gode næringsstoffer. Man siger, at 70% af immunforsvaret sidder i tarmen. Vores tarme er faktisk en ren slagmark mellem de uvelkomne bakterier og svampe og de gavnlige og nødvendige bakterier, som gerne skulle florere i tarmene og holde tarmen i gang. Giulia Enders, en tysk læge, som har skrevet bogen Tarme med Charme kalder tarmen for den bakterielle Woodstocks hovedscene hvor immunforsvaret kan lege med nye spændende bakterier, i et afgrænset reservoir inden for tarmens slimhinde, på sikker afstand af vores celler, og på den måde lære vores forsvarsceller mange nye arterat kende.

I øvrigt spændende og underholdende læsning.

Mange alternative behandlere linker en lang række sygdomme til ubalancer i tarmsystemet, og det er et rigtig godt sted at starte, hvis du ikke føler, at dit helbred og immunforsvar er helt på toppen.

Der er mange faktorer, der kan sætte balancen i tarmsystemet ud af kurs. En næringsfattig kost med for få fibre og for mange hurtige kulhydrater som fx sukker og hvidt brød og pasta. Behandling med antibiotika er en anden, for antibiotika rydder ikke kun de skadelige bakterier, som forårsager infektioner af vejen, den slår også de gavnlige bakterier i tarmene ned. Hvis du skal i behandling med antibiotika, bør du supplere med mælkesyrebakterier under hele behandlingen, og tag gerne din mælkesyrebakterier 3 timer væk fra antibiotikaen, så du får en ordentlig virkning af dine mælkesyrebakterier. Tag fx mælkesyrebakterier lige før sengetid, hvis du har taget den sidste antibiotika til aftensmaden. Fortsæt gerne i 3-4 uger efter din antibiotikabehandling er slut, så du får bygget en god tarmflora op igen.

Der findes mange forskellige typer mælkesyrebakterier på markedet, de mest almindelige har 1-10 bakteriestammer, men specielle præparater har 24 stammer. Vælg et godt bredspektret præparat, som er målrettet din alder og evt. tarmlidelser eller udfordringer med fordøjelsen. Tag glasset færdigt og hold en pause, så din tarm selv kan komme på banen igen. Nogle har brug for flere behandlinger i løbet af året, men det er ikke meningen at mælkesyrebakterierne skal holde din tarm kørende hele tiden. Som med al kosttilskud, hold pauser og giv kroppen en chance for selv at tage over.

Multivitamin og vitamin-tilskud

Der har været meget diskussion om hvorvidt kosttilskud og i særdeleshed multivitaminer er gavnlige for sundheden. Er du tvivl om, hvorvidt du mangler noget, kan du få det målt hos din læge. Men ofte kan vi selv mærke, om kroppen har det godt og fungerer, som den skal. Har du tendens til at blive syg og er du træt og lidt tappet for energi, så har du måske gavn af tilskud.

I den ideelle verden fik vi alt hvad vi havde brug for gennem kosten, hvis vi spiste varieret og hvis vi fik masser af friske grønsager og frugt hver dag, som ikke har ligget i supermarkedet i måneder, før de lander på tallerkenen. Vi fik friskfanget fisk fra fiskehandleren flere gange om ugen og ikke opdrættet fisk fra køledisken i supermarkedet eller tun på dåse. Og så passede vi godt på vores helbred og drak mindst 2 liter vand dagligt, fik motion hver dag og indtog minimale mængder af sukker og andre hurtige kulhydrater.

Lever du super sundt, og føler du dig i øvrigt godt tilpas med energi nok til hverdagen, så er der ingen grund til at fylde ekstra på med kosttilskud og multivitaminer. Prøver du at leve så sundt som muligt men føler, at hverdagen indhenter idealerne, og kan du mærke at energien ikke altid rækker? Så kan kosttilskud faktisk være en god ide, for din krop har brug for essentielle vitaminer og mineraler for at kunne fungere.

Mange multivitaminer indeholder jern, men er du ikke kvinde i menstruationsalderen eller et barn, som vokser meget, så er det ikke sikkert, at du har brug for jern. Jern skal vi helst ikke have for meget af, så vælg hellere et multivitamin tilskud uden jern.

Kosttilskud til immunforsvaret

Claus Hancke er orthomolekylær læge, dvs. en læge der har specialiseret sig i at behandle med bl.a. kosttilskud før han udskriver konventionel medicin. Han er mest kendt for at behandle kræftpatienter med meget høje doser af C-vitamin. Han anbefaler tilskud af vitamin C, vitamin D, Selen, Fiskeolie og Probiotika til at styrke immunforsvaret.

C-vitamin

C-vitamin er vigtig for immunforsvaret og beskytter muligvis også imod virus og bakterier. C-vitamin fremmer heling og styrker cellerne.

Hyben er på toppen af listen over fødevarer med højt indhold af c-vitamin. De indeholder 14 gange så meget c-vitamin som frisk appelsin. Andre fødevarer med højt indhold af C-vitamin er rød peber, grønkål, frisk koriander, persille, guavabær og solbær.

Vil du lave en booster med masser af c-vitamin, så prøv Mads Bo’s opskrift på hybensmoothie. Den indeholder bl.a. friske hyben, gulerod og rød peber.

Se video og læs opskriften her

D-Vitamin

D-vitamin er også vigtig for, at immunforsvarets såkaldte T-celler kan fungere. Kroppen producerer selv d-vitamin når huden udsættes for sollys, og især der hvor du har lidt fedt på kroppen. Så af med tøjet og nyd solen i løbet af sommeren.

Fra september til maj har du måske behov for et tilskud, enten i form af levertran eller d-vitamintabletter, for i Danmark, kan du ikke få d-vitamin nok fra solen. Levertran fra sejfisk er meget rig på d-vitamin, det indeholder faktisk 16 gange så meget d-vitamin som rå laks. Dernæst er torskelevertran og torskelever også rige kilder på d-vitamin og i det hele taget fisk som laks, ål og røget torskerogn gode kilder til D-vitamin. Får du ikke fisk flere gange om ugen, så kan det være en god ide at tage et tilskud fra september-maj.

Selen

Selen er vigtig for stofskiftet, og så er selen knyttet til immunforsvaret, hvor det menes at virke som en antioxidant, der beskytter celler mod ødelæggelse. I Danmark er jorden fattig på selen og danskerne menes generelt at være i underskud.

Sund Forskning skrev for nyligt et stort tema om de livsvigtige vitaminer og mineraler.

Læs temaet her 

Naturlægemidler og andre tilskud

Der findes en lang række præparater, som menes at styrke eller regulerer immunsystemet, men her kommer vi ind i gråzone, hvor ganske få har dokumenteret effekt.

Echinacea – Rød solhat – styrker immunforsvaret

Det mest kendte og veldokumenterede naturlægemiddel er Rød Solhat, den kendes som Echinaforce fra A. Vogel. Det er et naturlægemiddel som styrker kroppens immunforsvar og øger modstandskraften over for virus og forkølelse. Den kan også bruges akut ved begyndende influenza eller forkølelsesymptomer, men har influenzaen først fået rigtig fat, så kan det være svært for Echinaforce at tage effekt, så det er en god ide at tage det forebyggende.

Den solhat fåes i mange variationer, både som naturlægemiddel, kosttilskud og homøopatisk lægemiddel. Du kan også få echinacea tyggetabletter til børn. Så har du et barn i institution, som bliver smittet i tide og utide, så kan et tilskud med en multivitamin og echinacea evt. suppleret med ekstra c-vitamin i influenza højsæsonen være en god ide.

Vi vil også meget gerne hjælpe dig i Sund og Rask, så kom ind i butikken, ring eller skriv til os på chatten eller Facebook, så hjælper vi dig med at finde det, der er bedst til dig.