vintertræthed

Vintertræthed eller vinterdepression

Vintertræthed, med mangel på energi, større søvnbehov, tristhed og større lyst til søde sager, kan have mange årsager. Nogle kalder det vintertræthed eller vinterdepression, men træthed om vinteren kan også skyldes andet end manglen på dagslys.

Vinterdepression

Rigtig mange føler et dalende energiniveau hen på efteråret, efter vi er gået over til vintertid. Men det er faktisk kun 5-10% af danskerne, der skønnes at have en decideret vinterdepression. Nogle betegner vinterdepression som en psykisk lidelse. Man kalder den en sæsonafhængig stemningsforstyrrelse – på engelsk forkortes tilstanden som SAD (Seasonal Affective Disorder).

Vinterdepression er ikke en officiel medicinsk diagnose. Men der er enighed om, manglen på dagslys påvirker kroppen, for nogle i sådan en grad, at de bliver depressive. De mange mørke timer får hjernen til at udskille mere melatonin (kroppens søvnhormon), og det forstyrrer døgnrytmen og gør os mere trætte. Samtidig påvirker manglen på lys også produktionen af serotonin, og det kan gøres os deprimerede. Dog skal man være påpasselig med at diagnostisere depressive tanker som vinterdepression. For har du en depression, bør du tale med en læge eller behandler.

Læs mere om vinterdepression på Sundhed.dk

Kan du udelukke depression, og er det vinterens mørke dage, der påvirker dit humør og energiniveau, så er lysterapi en effektiv behandlingsform. En rejse syd på hver vinter kan være en behandling sig selv og motion og frisk luft i dagtimerne, især når solen er fremme, er vigtigt. Lysterapi har en dokumenteret effekt på vinterdepression, og det er faktisk ikke mere en 10-30 minutters lys om dagen, der skal til.

Lysterapi

Lysterapi har vist sig af virke på tre måder mod vinterdepression. For det første, så stabiliserer det døgnrytmen, derfor er det vigtigt, at man får lyset om morgenen, når man vil fortælle hjernen, at det er tid til at vågne. For det andet giver lysterapien mere energi. Ofte er det manglen på energi, der hæmmer mange med vinterdepression og kan gøre det svært at få gjort dagens gøremål. Motion, gåture i dagslys og sund og nærende mad er så vigtigt for dig netop nu. For det tredje hæver lysterapien niveauet af serotonin, så de depressive tanker forsvinder.

Har du tendens til at føle dig deprimeret, så er det god ide at søge læge eller behandler, før du kaster dig ud i lysterapi. Depression er en alvorlig sygdom, og er det en depression du har, og ikke en sæsonafhængig stemningsforstyrrelse, så kræver det en anden behandling.

Træthed ved sygdom eller stress

Vintertræthed og mangel på energi kan dog skyldes meget andet end manglen på dagslys. Mange rammes af influenza i løbet af efteråret. Hvis immunforsvaret ikke er helt på toppen, så kan man gå og føle sig små-skrantende i lange perioder, hvor kroppen bekæmper sygdomme. Den bedste kur mod denne form for træthed er at lytte til kroppen. Den er træt fordi den trænger til hvile, så den kan arbejde og bekæmpe virus. Meld dig syg, hvis du er syg, i stedet for at trække en influenza i langdrag og samtidig smitte alle omkring dig.

Kosttilskud hvis du er ramt af vintertræthed

Er du i tvivl om din krop får alle de vitaminer og mineraler, den har brug for, så kan det være en god ide at tage et multivitamin- og mineralpræparat. Især D-vitamin er vigtig på denne årstid. Derudover er C-vitamin og selen også vigtige for et normalfungerende immunforsvar.

Spektro 2 fra Solaray og Omnimin fra Biosym giver dig en noget højere dosis af vitaminer og mineraler end de fleste andre multi-vitamin og mineraltilskud. Begge indeholder bl.a. høje doser af B-vitaminerne, som er vigtige for en normal fungerende energiomsætning og kognitiv funktion. OmniVital fra Biosym er et kosttilskud med urter til immunsystemet, mod oxidativ stress, træthed og udmattelse. Den indeholder de fire veldokumenterede adaptogene urter Rosenrod, Russisk rod, Schisandra, Ginseng og Lecithin. All Energy fra Solaray indholder både høje doser af vitaminer og mineraler samt adaptogene urter.

Læs mere om immunforsvaret

Stress

Endelig kan vintertræthed også skyldes stress. Har du en generel tendens til at presse dig selv, så kan det bide sig selv i halen. Med mindre energi sideløbende med et større arbejdspres stiger forbruget af kaffe og sukker i dagtimerne. Det genere dårlige fysisk velbefindende og dårligere søvn. Overskuddet til at få dyrket motion, komme ud i den friske luft og få spist nogle grønsager er meget lavt, selvom det er det du trænger mest til.

Læs mere om stress

Søvn

Sørg for at få søvn nok. Gå tidligt i seng og læs en bog – hold dig fra skærme og fjernsyn inden sengetid. Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, så findes der masser af te og kosttilskud med bl.a. humle, baldrian og kamille, som hjælper kroppen til at falde til ro.

Læs mere om søvn

Kom ind på apoteket og få rådgivning, hvis du har brug for rådgivning. Er du i tvivl om hvad der i virkeligheden ligger bag vintertrætheden, så kan du også bestille tid til en gratis helsevejledning eller konsultation.